Redningskrans ved stranden. Foto: Bendixen

Vinterbader – et par råd, facts og links

Rådet for Større Badesikkerhed anslog for nogle år siden, at der er ca. 25.000 organiserede vinterbadere fordelt på mere end 93 klubber. Tallet i dag (2018) er nok snarere 30.000, og der er sandsynligvis også kommet flere klubber til. At flere og flere kaster sig i det kolde vand skyldes det voksende udbud af mobile saunaer, at der åbner flere havnebade i byerne og ikke mindst, at der er et stort fokus på de helbredsmæssige aspekter af vinterbadning.

Det har tidligere primært være seniorer, der var vinterbadere, men i dag er mange af de nye medlemmer under 30. Ikke underligt at så mange bliver tiltrukket af det kolde vand. Selve badet giver et kick, og mens du tørrer dig, får varmt tøj på og nyder udsigten over vandet, byen, naturen så forbrænder du fedt, og endorfinerne og adrenalinen cykler rundt i din krop. Velværen breder sig ligesom smilet på læben.

Fem gode råd til dig der vil være vinterbader:

  1. Du skal have styr på dit helbred! Tjek med din læge, hvis du har en alvorlig lidelse.
  2. Start i september-oktober måned, så vænner du dig langsomt til det kolde vand.
  3. Udstyr: Et par neoprensko holder fødderne ”varme”. Et stort badehåndklæde. Hvis du bader direkte fra stranden, så er det en god ide at stå på en avis. Badetøj eller ej: det bestemmer du selv eller din badeklub.
  4. Træk vejret stille og roligt og bliv ved med det – undgå at hyperventilere, når du kommer i det kolde vand.
  5. Gå ikke alene i vandet og respekter vejrudsigten.

Facts:

  • Der er ca. 25.000 vinterbadere i DK fordelt på ca. 93 organiserede klubber (tallene er fra 2016)
  • Vandets kuldetemperatur: Havvand fryser ved -2 °C og søvand ved omkring 0 °C
  • Forbrænding: Det brune fedt aktiveres af kulden og øger kalorieforbrændingen
  • Bedre helbred: det siges at vinterbadning stimulerer immunforsvaret og at vinterbadere har færre sygedage
  • Hormoner: Kroppen udløser endorfiner, når den kommer i det kolde vand. Adrenalin, noadrenalin, serotonin, kortisol og dopamin er med til at blodkarrene trækker sig sammen, men de bidrager også til den positive effekt, som kuldechokket får på vinterbaderens humør.
  • Vinterdypper eller vintersvømmer: Nogle dypper sig en enkelt gang andre går i flere gange. Andre igen svømmer nogle meter og kan være i vandet op til nogle minutter.

Yderligere links til læsning om vinterbadning, badevandet og lokale forhold: