Badeklubbens medlemmer skåler i havet

Om

Vinterbadeklubben Ballehage anno 1929 ved Aarhus er en af landets ældste vinterbadeklubber. Fotoet herover er taget 10.10.1979 på badeklubbens fødselsdag. Badeklubbens lille grønne træhus ligger unikt, ganske få meter fra vandkanten ud til Aarhus Bugt og med Marselisborg skov som bagtæppe. Det ligger syd for Ballehage Søbad, den med den lange badebro og nord for Silistria og Kajakklubben Viking. Skriftlige beretninger fortæller, at de første vinterbadere på stedet lavede en hule i skrænten, hvor de kunne klæde om og hygge sig i læ for vejr og vind.

Senere byggede man et primitivt bræddeskur, hvor man holdt varmen ved petroleumslampen. Udover fornøjelsen ved at bade fra stranden havde det også et andet formål for de første vinterbadere på stedet — nemlig at de blev vasket. Det første rigtige klubhus blev opført i 1929; et nyt blev bygget i 1979 og danner i dag rammen om et aktivt vinterbadeliv.

Vi bestræber os på at være en grøn og bæredygtig klub, så vi skaber de bedst mulige betingelser for mennesker og miljø — både nu og i fremtiden. Vi sparer på el og vand, og bruger klimavenlige produkter, hvor det kan lade sig gøre.

Vi har ingen badebro eller toilet. Men vi har en dejlig brændeovn i fællesrummet, som de første friske morgenbadere tænder op i i vinterhalvåret, og så er der ikke noget så skønt som at sætte sig foran den og nyde ilden efter et forfriskende koldt havbad. I 2021 fik vi etableret en lille sauna (plads til seks personer), men med et dejlig kik til havet.

Klubhusets daglige drift foregår på frivillig basis. Alle er med til at holde orden og skabe en hyggelig atmosfære. Vi har egen nøglebrik og kan komme på alle tider af døgnet. Vi har separate omklædningsrum til kvinder og mænd, og har mulighed for at skylle os efter havbadet. Vi har et fællesrum med køkkenfaciliteter. Vi bader med eller uden tekstil.

Her kan du se et skønt gammelt filmklip fra Ballehage Vinterbadeklub.

Gamle dage på Ballehage Vinterbadeklub fra Vinterbadeklubben BallehageVimeo.

Ballehage Vinterbadeklub ved Aarhus er fra 1929 og en af Danmarks ældste. Vi har fundet nogle gamle klip frem og sat sammen. Hvis nogen skulle genkende sig selv eller andre personer på det lille klip, så send venligst en mail til badeklubbens bestyrelse. Yderligere information om Ballehage Vinterbadeklub finder du på http://vinterbadeklubben-ballehage.dk